Inledning

För seriösa kockar är den största fördelen med induktion att den är mer kraftfull och effektiv än andra tillagningssätt samt att man kan justera tillagningstiden och värmen direkt med stor precision. Innan induktionen kom föredrog nästan alla kockar gas framför elspisar av en anledning: vanliga elektriska spisar tar för lång tid .Med induktion ändras energiflödet omgående, tillagningstiden blir kortare och värmen kan justeras mer exakt.
Med induktion stiger värmen lika snabbt och lika exakt som med gas. Med induktion slipper man många av nackdelarna som är förknippade med gasanvändning. Till skillnad från gas kan induktion finjusteras för att t.ex. hålla exakt rätt temperatur vid mycket låg värme.

Med induktion överförs nästan all energi till kokkärlet. På så sätt spar man både pengar och miljö. Vid anvädning av gas eller konventionella elektriska spisar blir energin först omvandlad till värme och först därefter överförd till kokkärlet. Detta innebär att en stor del av värmen används till uppvärmning av köket istället för maten. Detta är ett stort resursslöseri med energi, därför lönar det sig att byta till induktion.

Som en jämförelse används 40% av energin i gasen för att tillaga maten, resten av gasenegin blir spillvärme. Med induktion används hela 84% procent av energin i den förbrukade elen. Användande av induktion innebär följande fördelar:
Svalare kök - naturligtvis kommer kokkärlet och maten i sig själv att stråla ut en del av sin värme till köket - men i jämförelse med gas eller elektriskt drivna spisar blir köket betydligt svalare och därmed arbetsmiljön mycket behagligare vid användning av induktion.
En kallare spis - induktionshällen blir bara varm under själva kokkärlet och bara av värme som kommer från kärlets botten. Inga fler brända fingrar, inget mer bränt spill på kanterna och betydligt barnsäkrare.

Säkerhet

Vi har redan nämnt att spisen förblir kall vilket innebär många fördelar. Inget kan slå indukion när det gäller säkerhet och bekvämlighet. Du kan placera handen på plattan utan att du bränner dig och utan att det händer någonting.
Användning av gas innebär många särskilda risker. Även om risken att gasen skall läcka ut är liten existerar den. Användning av gas är i sig själv en stor fara även när allt "fungerar rätt" . Använd en sökmotor och sök om gas, matlagning, hälsorisker och se vad du hittar. Desutom släpper all gasförbränning ut giftig kolmonoxid.

Enkel och anpassningsbar installation 
Den portabla induktionsspisen kan lätt flyttas till annan placering och plats.

Gasspisar

Gasspisar utsöndrar biprodukter som förångas och som så småningom kondenseras och fastnar på en yta i närheten. Användning av induktion innebär inga sådana olägenheter. Gas är mycket dyrt och för en större wok-restaurang kan det kosta över 10000 sek i månaden . Gas är farligt och kräver dyra tillstånd och utbildning av användare & kockar. Gasspisen bli tung och kräver även konstant kontroll av genomföringar slangar och själva apparaten för att inte bli en farlig fälla.
Gas spisen tillför värme i köket-restaurangen och måste ventileras bort med större / dyrare ventilation. 

Wokpannor

Eftersom de flesta restauranger använder vanliga wokpannor i järn som ej är rostfria är de viktigt att de bränns in riktigt.

Här är en länk till ett filmklipp (engelska) som visar hur man gör! 

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.